Frumusetea absoluta, de la estetica la functionalitate
Frumusetea si functionalitatea trebuie sa faca un tot unitar, fara a compromite niciuna dintre ele in detrimentul celeilalte. Se intampla adesea ca pacientii sa intrebe medicul ce interventie chirurgicala ar fi necesara, chiar inainte de a mentiona ce ii nemultumeste la aspectul fetei. Vorbim astfel despre doua categorii de pacienti, o categorie care pur si simplu nu sunt multumiti de felul in care arata, dar nu stiu exact de ce anume, si o alta categorie de pacienti, care au probleme functionale si estetice, iar in cazul lor, chirurgia ortognata poate fi cea mai buna solutie.
Din fericire, in ultimii ani, chirurgia ortognata a luat amploare si a reusit sa rezolve o paleta larga de probleme dentare, de respiratie, masticatie si nu numai. Intrucat termenul este unul nefamiliar pentru foarte multi dintre voi, trebuie sa precizez ca scopul acestei interventii chirurgicale este acela de a corecta problemele functionale si estetice cauzate de deformari osoase ale aparatului dento-maxilar. Operatia de ortognata propriu-zisa, poate repozitiona dintii si oasele maxilare intr-o noua pozitie, de natura sa dea o infatisare mai placuta, un zambet sanatos si o functionalitate optima a sistemului dento-facial.
Chiar si asa, exista mai multe forme de anomalii, unele fiind foarte usoare, chiar neobservabile fara o examinare atenta, in timp ce alti pacienti pot prezenta o mandibula atat de lunga incat aceasta din urma pune probleme in ceea ce priveste masticatia. Pacientilor cu deformatii usoare li se recomanda si alte metode de tratament precum ortodontia, implantul dentar sau alte filiere, in functie de nevoile fiecaruia, in timp ce, pacientilor cu deformatii dento-faciale severe, li se pune la dispozitie doar chirurgia ortoganata, care se realizeaza exclusiv de un medic chirurg maxilo-facial. Medicii plasticieni efectueaza si ei operatii la nivelul fetei, dar se opresc doar la nivelul partilor moi.
Este foarte important ca pacientul sa se intereseze din timp cine are voie sa faca o astfel de interventie si cine poate intr-adevar sa o faca corect, pentru a putea evita eventualele complicatii ce pot aparea pe parcurs. Spre exemplu, stomatologul este responsabil cu starea de sanatate a dintilor si gingiilor, ortodontul este responsabil cu alinierea corecta a dintilor de sus si de jos, in timp ce chirurgul este responsabil cu alinierea chirurgicala a mandibulei si maxilarului, odata ce dintii au fost aliniati corect.
Pentru a stabili daca sunteti un candidat eligibil pentru aceasta interventie, un chirurg si un ortodont vor face o examinare riguroasa. Daca dintii sunt doar strambi sau inghesuiti, cel mai probabil aveti nevoie doar de tratament ortodontic. Daca evaluarea arata ca mandibula sau maxilarul au suferit de pe urma unor cresteri disproportionate, cel mai probabil aveti nevoie de chirurgie.
Indiferent de situatie, nu trebuie sa va ingrijorati intrucat medicina a evoluat foarte mult, iar pentru fiecare dintre situatiile mentionate anterior, exita o solutie pe care medicul specialist o poate rezolva. Astfel, in cazul unei operatii de chirurgie ortognatica, medicul poate corecta, in primul rand, estetica fetei, asta inseamna ca in urma interventiei profilul pacientului va fi redefnit, acesta avand posibilitatea sa se bucure de o noua infatisare. De cele mai multe ori, realinierea oaselor poate schimba viata unei persoane, oferindu-i pe langa o dentitie sanatoasa, incredere in sine si un aspect mai placut. In urma interventiei, asimetriile dispar, fata pacientului fiind in perfecta armonie. In al doilea rand, in urma interventiei se produce inlesnirea procesului masticativ, ceea ce inseamna ca mancatul nu va mai fi o problema. Odata ce rezultatele unei interventii incep sa apara, pacientul va putea mesteca mai bine, optand pentru orice aliment isi doreste. In al treilea rand, se pot rezolva problemele de vorbire si respiratie, ceea ce inseamna ca pronuntia pacientului va deveni mai clara, in timp ce respiratia lui va fi regulata si fara efort. Dupa ce procesul de recuperare postoperatorie se incheie complet, se vor observa imbunatatiri majore de dictie. Si nu in ultimul rand, interventia poate ajuta la disparitia eventualelor dureri mandibulare si/sau maxilare sau a durerilor de cap imposibil de diagnosticat. Spun imposibil de diagnosticat intrucat majoritatea pacientilor care sufera de dureri la nivelul articulatiilor temporo-mandibulare, cel mai adesea se duc la specialitati inrudite prin caracterele durerii, insa acestia nu reusesc sa identifice adevarata problema.
De cele mai multe ori, pacientii care au nevoie de ortognata sunt usor de identificat. Acestia au aspectul facial asimetric sau disproportionat, sufera de malocluzie (muscatura este incorecta, inversa) si au o respiratie defectuasa (apnee, respiratie dificila atat in somn cat si in stare de veghe). Oricare din aceste simptome pot fi prezente inca de la nastere, pot fi dobandite ulterior ca rezultat al influentelor ereditare sau de mediu, sau ca rezultat al traumelor la nivelul fetei. Cei care se confrunta cu astfel de probleme, trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:
ortognata este recomandata persoanelor adulte, intrucat dupa varsta de 18 ani procesul de crestere este cel putin teoretic incheiat.
acest tip de operatie se face atunci cand ortodontia minim invaziva sau non-invaziva nu are efectele asteptate.
daca se opteaza pentru ortognata, pacientul trebuie sa stie ca urmeaza un tratament ce dureaza pana la doi ani.
timpul de recuperare este relativ scurt, de pana la doua saptamani.
in timpul recuperarii, este recomandata o dieta bazata pe lichide, urmand sa se introduca trepta in alimentatie mancaruri moi, apoi din ce in ce mai solide.
este recomandata evitarea efortului fizic timp de o luna, activitatile sportive sunt si ele restrictionate pe perioade determinate de natura lor.
rezultatul final al operatiei poate fi inregistrat dupa aproximativ sase luni.
Exista bineinteles si efecte secundare, iar printre acestea se numara: moleseala, greata, dezorientare, varsaturi, sangerari nazale, deteriorari ale dintilor, recuperare prelungita si pneumonie. In urma interventiei este posibil sa aveti buzele uscate, crapate sau inflamate. De obicei, disconfortul post-operator sau durerea si inflamatia se manifesta cel mai puternic intre trei si cinci zile dupa operatie, acestea se diminueaza pe parcursul urmatoarelor saptamani. Cel mai bine este sa va planificati interventia astfel incat sa puteti sta acasa in jur de o saptamana dupa operatie. Veti primi instructiuni pentru perioada post-operatorie si, de asemenea, medicamente care sa va asigure o recuperare cat mai confortabila.
Este extrem de important sa fiti evaluat individual, asa ca o mare parte din informatiile mentionate anterior sunt sub forma generala. In cazul in care consultati un medic specialist, acesta va va oferi toate informatiile specifice cazului dumneavoastra, urmand ca mai apoi sa stabileasca daca aveti intr-adevar nevoie de o astfel de operatie. Un lucru este cert, iar asta am sesizat si la cazurile de ortoganta operate de mine, o astfel de interventie te poate face sa arati complet diferit, iti poate rezolva problemele functionale si iti poate schimba viata in mai bine.