Tehnica vampir, un moft sau o necesitate?

Cu ceva timp în urmă, tratamentul cu PRP era cunoscut pentru folosința lui în ortopedie, în refacerea tendoanelor și a oaselor după fracturi, fiind tot mai des utilizat în medicina sportivă și de marii atleți ai lumii (Tiger Woods, Rafael Nadal, Maria Sharapova, Kobe Bryant), apoi în stomatologie în regenerarea gingivală și în chirurgia plastică pentru cicatrizarea arsurilor. Astăzi, tratamentul cu plasmă proprie îmbogățită cu trombocite (Platelet Rich Plasma), cunoscut sub denumirea de „Terapia vampir” (nume care i-a fost dat de către un chirurg estetician din Alabama pe nume Charles Runels) este cea mai modernă soluţie de regenerare a pielii prin forţe proprii, fiind folosită în întreaga lume în cadrul procedurilor antiaging. Vedeta americană Kim Kardashian este una dintre cele mai mari susținătoare ale acestei terapii, publicând pe profilul ei de Instagram o poză în urma procedurii de rejuvenare facială prin PRP, o imagine care a făcut înconjurul lumii.

CUM NE POATE AJUTA

Tratamentul cu PRP este considerat o terapie revoluționară datorită faptului că stimulează capacitatea organismului de autovindecare și regenerare ducând astfel la formarea unui țesut cutanat mai compact, mai ferm și mai tânăr. Procedura presupune recoltarea unei mici cantități din sângele pacientului într-o eprubetă specială, care apoi este centrifugată. În final se extrage fracția activată de plachete sangvine, alături de factori de creștere și regenerare tisulară.

Tratamenul este ideal pentru: întinerirea și regenerarea pielii, diminuarea ridurilor fine, umplerea ridurilor profunde, augmentarea buzelor, refacerea fermității și îmbunătățirea aspectului gâtului, decolteului, mâinilor, cât și vindecarea cicatricilor. De asemenea este una dintre puținele terapii cu efecte spectaculoase pentru ridurile din jurul ochilor și a celor din jurul gurii. Injectarea PRP se poate aplica cu succes și în rezolvarea cicatricilor postacnee, a cicatricilor postintervenții chirurgicale, post-traumatisme, a vergeturilor recente sau a plăgilor cronice, pentru a grăbi vindecarea.

Așadar, scopul acestor terapii este de a frâna procesul de îmbătrânire şi de a combate efectele negative asupra pielii, generate de poluare, alimentaţie nepotrivită, expunerea la ultraviolete sau la stresul zilnic. Procedura se adresează pacienților care vor o îmbunătățire a aspectului, dar nu vor să apeleze la injectarea cu o substanță chimică sau artificială.

Terapia se bazează pe puterea naturală de vindecare a plasmei din propriul corp. Trombocitele din sânge conțin o multitudine de „factori de creștere”, respectiv proteine, ce promovează vindecarea pielii deteriorate, inclusiv a celei îmbătrânite. În urma înjectării, trombocitele eliberează aceste proteine, care la rândul lor provoacă la nivelul celulelor din zonă o reacție prin care acestea proliferează și încep un proces de reparare. Astfel, pielea devine mai fermă, radiantă și întinerită.


Puterea de vindecare a plasmei

Riscuri sau contraindicații

Înainte de procedură, medicul dumneavoastră va face o evaluare a stării de sănătate, pentru a putea determina dacă organismul dumneavoastră este compatibil cu terapia PRP. Pacienții trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să nu fie în episod febril, să nu aibă tulburări de coagulare, neploazii, boli metabolice, afecțiuni cronice sau boli autoimune, pentru că cei aflați în astfel de cazuri nu pot face tratamentul PRP.

Riscul de fenomene imunologice este complet absent, având în vedere că produsul propriu organismului este perfect biocompatibil. Există riscul de a face mici hematoame (vânătai) la locul de injectare (1-3mm), care dispar în cateva zile, iar după injectare poate să apară un ușor proces inflamator local (cu o culoare ușor rozalie a pielii). Metoda este relativ simplă, este sigură, fără reacţii alergice. Folosind sângele propriu al pacientului, riscul de infecţie este eliminat. Procedura de obţinere a PRP-ului se face în prezența pacientului.

Terapia necesită 3 tratamente repetate la un interval de 7-10 zile, conform indicațiilor medicului, în funcție de particularitățile fiecărui pacient, efectul acestora durând aproximativ un an şi chiar mai mult. Pentru întreţinere este necesar un tratament pe an. Tratamentul se face cu aplicare locală de cremă anestezică, deci pot spune că este aproape fără nicio durere.