Ce este boala parodontală
(parodontoza)?

Boala parodontală este o afecțiune inflamatorie la nivelul gingiei și țesuturilor de susținere ale dintelui. Această boală are o evoluție progresivă, de lungă durată, simptomele fiind discrete, existând mai multe stadii:

Gingivita

GINGIVITA – manifestată prin sângerare la periaj, culoare modificată a gingiilor inflamate, spre roșu-violaceu, mâncărime gingivală și respirație neplacută. Gingivita se poate trata și vindeca prin tratament stomatologic și igiena corectă a pacientului.

Parodontita

Este o maladie severă și greu de tratat, fiind afectate țesuturile mai profunde. Gingiile se retrag de pe dinți, rădăcinile devenind vizibile, dinții devin mobili, apar pungile parodontale (spații între os și dinte pline cu bacterii), putându-se ajunge chiar la pierderea dinților.

Frecvent, acest proces distructiv prezintă puține simptome, nu este nici măcar dureros. Parodontita severă instalată nu se poate vindeca in totalitate, ci doar se oprește în evoluție, prin diagnosticare precoce, controale frecvente și tratament pentru parodontoza avansată.

Cauze și mecanisme

Atunci când igiena orală nu se efectuează corespunzător, în vecinătatea gingiilor se constituie depozite microbiene formând placa bacteriană, creindu-se premiza dezvoltării unor specii bacteriene mult mai periculoase și agresive, în paralel cu alterarea mecanismelor de apărare locală ale organismului. Acum se rupe echilibrul – bacteriile periculoase se inmulțesc, iar imunitatea locală scade!

În cazul în care placa bacteriană nu este indepartată zilnic prin periaj corect atât de pe dinți, cât mai ales dintre dinți, sub acțiunea substanțelor minerale din saliva aceasta se intărește (pietrifică) și se transformă în tartru .

Prezența tartrului dentar pe dinți favorizează acumularea și înaintarea plăcii bacteriene către rădăcinile dinților. În mod normal, între gingie și dinte și între rădăcină și os există fibrele parodontale care sigilează spațiul și susține dintele în alveola osoasă. Cu cât inflamația pătrunde în profunzime, între rădăcina și os, fibrele parodontale sunt distruse și se formează un spațiu în formă de pâlnie numit pungă parodontală.

Punga parodontală reprezintă spațiul ideal pentru acumularea de placă bacteriană și tartru, adică pentru colonizarea și inmulțirea bacteriilor, agravând din ce în ce mai tare boala parodontală. În noul său habitat, metabolismul bacterian conduce la eliberarea de toxine determinând organismul să declanșeze accelerat mecanismele de apărare.

Substanțele secretate local de către organism prin mecanismele de apărare distrug o parte din bacterii însă din pacate distrug și fibrele parodontale care susțin dintele în os. Astfel, boala parodontală evoluează prin mecanism autoimun.

Spațiul rezultat prin distrucția osului (punga parodontală) se mărește pâna la distrucția completă a osului din jurul rădăcinii, ceea ce conduce în final la pierdrea dintelui.

Severitatea și viteza de progresie a bolii parodontale depinde de echilibrul dintre o serie de factori și anume:

  • Numărul și tipul de bacterii prezente
  • Reacția și forța mecanismelor de apărare (imunitatea) ale pacientului
  • Prezența sau absența factorilor de risc

Astfel, cu cât bacteriile fac parte din specii mai agresive și cu cât mecanismele de apărare ale pacientului sunt mai slabe (imunitate scazută) cu atât boala parodontală va fi mai activă. Anumiți factori de risc cum ar fi fumatul sau diabetul zaharat slăbesc și mai mult imunitatea organismului, accelerând progresia bolii parodontale.

În același mod, anumite medicamente cum ar fi imunosupresoarele vasodilatatoarele sau antihipertensivele afectează raspunsul inflamator la placa bacteriană făcând ca acești pacienți să fie mai succeptibili la gingivită.

De aceea, reamintim că fără acumularea de placă bacteriană (factorul determinant), parodontita (boala parodontală) nu apare!

Îmi plac provocările, așa că sunt dedicat cazurilor mai dificile, cu retracție osoasă accentuată, care îmi pun la încercare aptitudinile și experiența.

Vreau să le ofer pacienților care și-au pierdut speranța o șansă în plus și încrederea că își vor putea recăpăta funcțiile în totalitate.

Emanuel Anti

Medic primar chirurgie maxilo-facială

Își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului ELYTIS Iași, Spitalului de Urgențe Bacău și este Membru în Comisia de Disciplină Teritorială

Urmărește-mă pe

Tratamentul bolii parodontale în
Clinica Ean

Succesul tratamentului bolii parodontale depinde direct și covârșitor de cât de motivat este pacientul în a-și păstra dinții naturali. Un pacient nemotivat, care nu își schimbă radical obiceiurilede igienă orală și nu renunță la fumat va pierde inutil timp și bani.

Tratamentul parodontozei se face intr-o
succesiune de etape:
1

Consultatia de specialitate,

instrucțiuni și sfaturi de igienă orală

Examen clinic, bilanț parodontal, radiografii, evaluarea tehnicilor de igienă orală ale pacienților, recomandarea de a se renunța la fumat (in cazul fumătorilor).

2

Tratamentul inițial

Detartraje repetate, dezinfecție mecanică și chimică a pungilor parodontale cu soluții active puternic antiseptice, chiuretaje subgingivale, utilizarea LASER-ului, insoțite de administrarea de antibiotice pe cale generală și aplicarea locală de soluții de antibiotic și instruire asupra tehnicilor corecte de periaj.

3

Reevaluare

Măsurători ale pungilor parodontale, radiografii dentare de control.

4

Tratament chirurgical

Chiuretaj subgingival în câmp deschis, gingivectomii, utilizarea LASER-ului, adiții de os peste care se aplică membrane de colagen, utilizarea unor substanțe pentru regenerarea osului și ligamentelor dintelui (Emdogain – Straumann, Elvetia).

Frecvent este necesară imobilizarea dinților afectați de boală parodontală care prezintă mobilitate anormală (de exemplu, printr-o bandă foarte subțire din fibră de sticlă aplicată pe dinți, lucrări protetice cu rol de imobilizare).

5

Control și reevaluare

După câteva săptămâni specialiștii noștri vor face o reevaluare completă a gingiilor și osului care inconjoară dinții pentru a verifica rezultatele tratamentului și progresele.

Se va reverifica modul in care pacientul si-a insusit regulile corecte de igiena orala iar cu ajutorul sondarii parodontale vom remasura nivelul pungilor si gradul de sangerare gingivala, comparandu-le cu investigatiile initiale. Daca pungile parodontale persista la acelasi nivel de adancime vom fi nevoiti sa trecem la tratamente parodontale chirurgicale.

Succesul pe termen lung al tratamentului parodontal depinde în primul rând de pacient în ceea ce privește igiena orală cât și de specialist în ceea ce privește competența și experiența acestuia în a oferi cel mai eficient tratament individualizat fiecărui pacient.

Sunt vitale evaluările gradului de inflamație și igienizările periodice profesionale la intervale regulate de timp care se vor în funcție de severitatea bolii parodontale precum și de riscul individual de progresie a bolii.

De obicei, aceste vizite regulate se programează din trei in trei sau din sase în șase luni. Este foarte important să ne asigurăm periodic ca boala nu recidivează sau recidivele sunt „prinse” in stadii incipiente și tratate imediat!

Onorarii

Fiecare caz clinic este unic! Fiecare plan de tratament se întocmește personalizat și presupune un consult de specialitate. Planul de tratament corect presupune un diagnostic precis, acesta din urmă fiind susținut de investigații avansate: clinice, paraclinice și radiologice.

Ținem foarte mult la transparență atunci când vine vorba de tratamente și de costurile acestora. Fiecare pacient află de la prima vizită ce costuri va avea tratamentul, care sunt pașii și durata.

Consultație parodontologie

150 RON

Parodontograma

100 RON

Igienizare completă (detartraj cu ultrasunete, air-flow și periaj profesional)

400 RON

Injecții cu plasmă/ședință

400 RON

Terapia chirurgicala a pungilor parodontale/ambele arcade

2000 RON

Pachet complet terapie parodontală (include laser și injecții cu plasmă)

3000 RON

Emdogain 0,3 g

1700 RON

Chiuretaj parodontal / dinte

100 RON

Ce ne caracterizează?

Empatia

Înțelegem că fiecare caz este unic și fiecare pacient este un om, nu doar o sumă a unor patologii pe care trebuie să le remediem.

Profesionalismul

Cazurile sunt abordate cu profesionalism, atât în conceperea planului de tratament cât și în discuțiile cu pacienții și alegerea soluțiilor potrivite.

Perfecțiunea

Simetrie, armonie, echilibru, funcționalitate optimă, toate acestea sunt criterii care împreună formează perfecțiunea – așa cum poate fi ea realizată pentru fiecare pacient în parte.

Comunicarea

Comunicarea transparentă și clară este esențială atât între colegi, cât și între medici și pacienți, motiv pentru care este una din valorile de bază ale clinicii.