Implantologia, metoda revoluționară pentru un zâmbet frumos

În ultimul deceniu dezvoltarea științifică a căpătat un ritm alert, iar dacă ne raportăm la medicina dentară, vom vedea că progresele sunt de-a dreptul uimitoare. Dacă primele implanturi dentare au fost inserate acum mai bine de 50 de ani, ei bine, doar ultimele două decenii au reușit să aducă implantologiei predictibilitate, în prezent fiind considerată  o ramură care a reușit să revoluționeze medicina dentară. Astăzi, datorită implantului dentar putem păstra integritatea dinților, fără a face sacrificiu de țesut dentar sănătos, prin șlefuire. Cu alte cuvinte, implantologia are rolul de a înlocui dinții pierduți sau grav deteriorați prin inserarea de implanturi dentare în condiții de siguranță, care mai apoi devin suportul unor lucrări ceramice estetice, fiind considerată știința osteointegrării.

Dar ce este acela un implant dentar?  Vorbim despre un dispozitiv asemănător ca formă cu un șurub, realizat din titan foarte pur, un biomaterial care este perfect acceptat de organismul nostru.

Pierderea dinților naturali a reprezentat dintotdeauna, din punct de vedere funcțional și estetic, o problemă serioasă. Înlocuirea lor, înaintea dezvoltării implantologiei, avea loc cu ajutorul protezelor fixate pe dinții vecini sau, când numărul și calitatea acestora erau nefavorabile, înlocuirea avea loc cu ajutorul protezelor mobile parțiale sau totale. Aceste aparate încet, încet dispar, grație progreselor din câmpul prevenției cariilor și grație implantologiei care reconstituie prin tehnici chirurgicale patrimoniul nostru dentar.

Pe parcursul vieții ajungem să pierdem unul sau mai mulți dinți din cauza accidentelor, cariilor, înaintării în vârstă sau a bolilor parodontale. Obiectivul implantologiei este imitarea cât mai fidelă a esteticului natural, care poate fi realizată cu multă îndemânare de mâna unui bun chirurg. Spun chirurg întrucât această manoperă, privită din punctul de vedere al unui stomatolog, poate fi considerată grea și de cele mai multe ori apar complicații, în timp ce pentru un chirurg , inserția unui implant dentar reprezintă o manoperă ușoară, iar accidentele și complicațiile apar foarte rar.

Intervenția în sine este executată cu anestezie locală și presupune o mică incizie la nivelul gingiei, după care se introduce implantul în osul mandibular sau maxilar, iar gingia va fi cusută peste acesta. Procedura durează cca. 20 de minute pentru o rădăcină implantată și nu prezintă durere. O oarecare senzație de disconfort se poate simți după ce anestezia își termină efectul, după 3 ore. Este nevoie de o perioadă de aproximativ 4-6 luni pentru ca implantul să se integreze în os, proces numit osteointegrare. Ulterior se reintervine pentru a adăuga bontul protetic, iar mai apoi se adaugă coroana dentară.

Beneficiile implantului dentar:

  • Implanturile de titan sunt ușoare, rezistente, biocompatibile și redau toate funcțiile dintelui înlocuit

  • Pe lângă beneficiul evident de a înlocui un dinte lipsă, implantul dentar are avantajul de a stopa pierderea de masă osoasă și de a preveni alterarea profilului feței cauzat de pierderea osoasă

  • Un alt plus important față de metodele tradiționale îl reprezintă ne-compromiterea dinților învecinați: nemaifiind nevoie ca aceștia să fie folosiți ca suport pentru dinții artificiali, automat nu mai trebuie șlefuiți.

  • Este estetic și nu se diferențiază de ceilalți dinți

  • Pe termen lung dispar multe din riscurile și disconfortul asociate metodelor de protezare tradiționale (riscul de carii, deteriorarea structurii osoase, distrugerea dinților învecinați etc.)

  • Sunt extrem de durabile, dacă sunt îngrijite corect și sunt respectate vizitele periodice

  • Rata de succes a implanturilor dentare moderne este aproape totală: 96-97%

Din nefericire, implanturile dentare nu sunt recomandate pentru toți pacienții. În calitate de candidat la protezare dentară prin implant va trebui să vă asigurați că medicul stomatolog vă cunoaște bine istoricul medical. Spre exemplu, nu trebuie supuși tratamentului implanto-protetic pacienții afectați de maladii sistemice, diabet incompensabil medicamentos, disfuncții ale coagulării sangvine sau supuși radioterapiei, dar nici cei care nu au educația unei igiene orale riguroase și care nu se supun controalelor stomatologice regulate.

Problemele și complicațiile legate de procedura de implant dentar sunt relativ rare. Totuși, este bine ca pacienții să cunoască riscurile, mai ales pentru a înțelege importanța comunicării istoricului medical. Riscurile includ integrarea necorespunzătoare a implantului în osul maxilarului, distrugerea țesutului osos, infecțiile și alergiile la titan. Riscurile sunt mai mari pentru fumători, pentru pacienții cu masă osoasă redusă și pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit.