Ortodonție

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care îmbină frumos funcționalitatea și estetica. Majoritatea pacienților care iau în considerare un aparat dentar o fac din motive legate de aspectul danturii, însă scopul principal al ortodonției este de a asigura o ocluzie corectă. Pentru a realiza acest lucru, dinții sunt îndreptați și aliniați și arcadele sunt echilibrate, ceea ce asigură un zâmbet frumos.

Tratamentul
ortodontic
Tratamentul ortodontic rezolvă o gamă largă de malocluzii: de la dinți înghesuiți sau foarte spațiați, la dinți rotați, diasteme sau treme, și inclusiv poate ajuta la închiderea spațiilor post-extracționale sau la crearea de spațiu pentru a permite erupția unor dinți noi. Pentru a putea fi asigurat un raport corect între maxilar și mandibulă, este necesară aplicarea aparatului dentar pe ambele arcade.
Condiții
pentru reușita
Înainte de a începe tratamentul, este necesară tratarea tuturor leziunilor carioase, efectuarea eventualelor tratamente parodontale și, desigur, igienizare și detartraj. Astfel, sunt asigurate cele mai bune condiții pentru reușita tratamentului.
Tratamentul
nu doare!
Aplicarea brackeților este complet lipsită de durere, iar activarea aparatului presupune doar un disconfort la început, însă care se poate trata ușor cu antiinflamatoare, asta dacă nu este lăsat să dispară de la sine în doar câteva zile.
Durata
tratamentului
Durata tratamentului diferă de la caz la caz, fiind mai mică în cazul unor pacienți mai tineri sau pentru malocluzii ușoare. În general, perioada este de 2-3 ani, dar sunt și situații în care tratamentul poate avea durată mai lungă sau este realizat în corelație cu chirurgie ortognată sau implantologie/chirurgie oro-maxilo-facială și deci se întinde pe parcursul mai multor ani.

Tipuri aparat dentar

Există mai multe tipuri de aparat dentar, potrivite pentru fiecare caz în parte.

Aparatul metalic
Aparatul metalic este cel mai convenabil ca preț, fiind și foarte popular și datorită faptului că este rezistent și eficient
Aparatele dentare invizibile (ceramic sau safir)
Aparatele dentare invizibile (ceramic sau safir) au un preț mai ridicat și un timp mai îndelungat de purtare, însă asigură estetica dorită celor care vor să poarte un aparat dentar invizbil.
Ean Clinic - Ortodontie Iasi
Ean Clinic - Ortodontie Iasi

Care sunt etapele care trebuie parcurse pentru a ajunge la un zâmbet frumos și complet?

Consult general

Tratamentul ortodontic începe cu un consult general cu medicul ortodontist, pentru evaluarea situației și colectarea tututor informațiilor care vor fi de ajutor în stabilirea unui plan de tratament.

Ulterior realizării radiografiilor (ortopantomografie, teleradiografie de profil, iar pentru anumite situații special tomografii de articulație CBCT maxilar/mandibulă) și modelelor de lucru, se va efectua interpretarea datelor de către medic. Pe baza tuturor informațiilor adunate, vor fi evaluate mai multe variante de tratament.

Diagnostic

În cadrul unui consult ulterior, pacientului îi vor fi prezentate diagnosticul, metodele de tratament, costurile, durata estimativă, eventualele complicații ce pot apărea, etc. Decizia va fi luată de comun acord, pentru că, fiind vorba de un tratament de durată, cooperarea pacientului este absolut necesară.

Aplicarea aparat dentar

Urmează aplicarea aparatului dentar în 2 ședințe, și apoi vizitele periodice pentru activare. În cadrul acestor ședințe (de obicei lunare), se realizează ghidajul foțelor pentru a asigura deplasarea corectă a dinților. Amânarea vizitelor, nerespectarea indicațiilor medicului, deteriorarea brackeților sau a arcului pot duce la prelungirea tratamentului.

Igiena

Pe parcursul tratamentului ortodontic, igiena riguroasă este absolut necesară. Din fericire, există o multitudine de soluții disponibile, de la dușul bucal la periuțe interdentare și ață dentară special concepută pentru purtătorii de aparat. Dacă totuși pe parcurs apar leziuni carioase, acestea pot fi tratate (caz în care poate fi scos arcul pentru o zi), însă ideal ar fi ca aceste situații să fie evitate.

După îndepărtarea aparatului dentar, este necesară purtarea unui aparat de contenție pentru a menține rezultatele. Dinții au tendința de a reveni la poziția inițială, mai ales atunci când tratamentul a fost efectuat la maturitate, așa că pacienții trebuie să acorde importanță și acestui pas.

Ean Clinic - Clinica Implantologie Iasi

Experiența pacienților

La Clinica EAN am gasit rezolvarea problemelor mele grave, un doctor rabdator ce mi-a dat explicatii si conditii cum nu am mai vazut. Sunt foarte recunoscator echipei pentru rezultatele cu adevarat exceptionale. Multumesc.

Radu N|

Doctorita mea stomatolog mi-a recomandat sa merg la Dr. Anti si nu regret. Am avut o lipsa acuta de os si implanturile dentare au fost puse intr-o singura zi, fara durere. Sunt foarte incantata si de restul tratamentelor ce mi-au redat tineretea. Inca o data va multumesc.

Maria V|

Daca e ceva ce m-a impresionat e modul cum am fost tratat de la inceput pana la sfarsit. Impecabil. Informatiile primite si modul in care echipa a avut rabdare cu taote intrebarile sunt de laudat. Nu imi pare rau de alegerea facuta!

Sorin M|

Nici nu pot povesti cum mi-au schimbat viata tratamentele dentare si de estetica. Mi-a fost redata increderea in sine, dupa o copilarie in care problemele m-au bantuit, pot spune. Multumesc inca o data dlui doctor si echipei.

Marinela I|

Articole recente Blog

Descoperă subiecte interesante și soluții utile în articolele de pe blogul nostru.

Ean Clinic - Clinica Implantologie Iasi

Noul TU începe cu o programare

Se spune că, în general, primul pas este cel mai dificil. De data aceasta, primul pas este o consultație, și este foarte simplu de realizat!