Implantul personalizat, soluția inovatoare pentru dinți ficși și de durată

Tratamentul cu implant dentar a evoluat din ce în ce mai mult în ultimii ani, iar digitalizarea stă la baza unor noi produse care ajută la reconstrucția unui zâmbet frumos, sănătos și funcțional prin proceduri minim invazive. Pentru a îndeplini cerințele actuale crescute de funcționalitate și estetică a pacienților edentați, care suferă de atrofie osoasă severă, majoritatea planurilor de tratament includ adesea inserarea de implanturi dentare. Acest lucru este posibil fie când oferta osoasă a pacientului este una suficientă, fie când se practică concomitent cu inserarea implantului sau în etape succesive intervenții chirurgicale suplimentare de augmentare osoasă. Astfel că implantul dentar personalizat construit digital este, în acest moment, soluția ideală pentru o restaurare funcțională și estetică fiind cea mai rapidă alternativă a unei danturi fixe în doar 24 de ore.

Ce presupune restaurarea dentară cu implanturi personalizate?

Implantul dentar personalizat este un dispozitiv medical inovativ, complex, care reprezintă în cazul multor pacienți singura soluție viabilă de reabilitare a arcadelor dento-maxilare. Acest tip de implant este folosit de către chirurgii maxilo-faciali pentru reabilitările orale complexe și combină calitățile implantului subperiostal bine cunoscut cu tehnica modernă a implantului endoosos, unde acesta este construit după forma osului pacientului în urma unui examen computer tomograf și a unei reconstrucții 3D, care este apoi trimis la un centru specializat în crearea acestui sistem customizat.

Implanturile personalizate nu reprezintă un simplu șurub de titan, cum este cazul implanturilor convenționale, ci utilizează un schelet din titan 100% biocompatibil, realizat cu ajutorul laserului, care acoperă complet osul maxilar sau mandibular și oferă suport stabil și precis pentru lucrarea fixă. Implantul personalizat se sprijină pe os și se mulează perfect pe acesta, fiind imobilizat prin șuruburi monocorticale, care împiedică orice mișcare a acestuia și sunt situate imediat subperiostal, fiind individuale pentru fiecare pacient în parte. Nu este necesar timp de așteptare pentru vindecare, pentru că acestea sunt concepute să asigure o stabilitate și o fixare perfecte.

Intervenția chirurgicală propriu-zisă de inserare a implantului dentar personalizat se realizează cu anestezie locală, are o durată medie de aproximativ 60 de minute și presupune plasarea implantului subperiostal și fixarea acestuia cu șuruburi transversale, care oferă o bună stabilitate, contribuind astfel la o integrare osoasă optimă. Finalul intervenției constă în inserarea capelor de vindecare, care sunt de asemenea personalizate și corespund nevoilor pacientului și design-ului implantului dentar. Până la realizarea lucrării protetice definitive (aproximativ 4-6 luni), pacientul beneficiază de o lucrare dentară provizorie, care îi va permite reluarea activităților cotidiene.

Implanturile personalizate sunt recomandate în următoarele cazuri:

pacienților edentați care suferă de atrofie osoasă severă și nu pot beneficia de implanturi dentare convenționale (intraosoase sau endoosoase – plasate direct în os);

celor care au defecte majore ale maxilarului sau mandibulei după chirurgie oncologică;

pacienților eligibili pentru implanturi zigomatice;

pacienților în vârstă, cu patologie asociată (diabet zaharat, boli cardio-vasculare, boli renale), cărora le este contraindicată o intervenție chirurgicală de lungă durată sau la care integrarea unor eventuale materiale de adiție (os autolog, bovin etc) poate să fie deficitară;

acolo unde implanturile dentare nu mai au indicație sau sunt depășite;

acolo unde este nevoie de o soluție individuală;

în cazurile în care nu se poate face reconstrucție osoasă.

Avantajele implanturilor personalizate

Un principal avantaj al acestui tip de implant este faptul că pacienții pot să primească lucrarea fixă după o singură intervenție chirurgicală, asta înseamnă că vor avea dinți ficși în aceeași zi. Operația este una minim invazivă în comparație cu implanturile zigomatice și nu se realizează adiții osoase complexe, iar riscurile chirurgicale și complicațiile ulterioare sunt minime. Acest tip de implant este unul individualizat, realizat specific după anatomia osoasă a fiecărui pacient. Confortul pacientului, lipsa durerii, garanția calității sunt considerate și ele avantaje. Soluția oferită pacientului este rezultatul viziunii experților din toate ariile stomatologiei, astfel pacientul primește un rezultat sigur.