Implanturile zigomatice, metoda revoluționară pentru un zâmbet frumos

Pierderea dinților naturali a reprezentat dintotdeauna, din punct de vedere funcțional și estetic, o problemă serioasă. Înlocuirea lor, înaintea dezvoltării implantologiei, avea loc cu ajutorul protezelor fixate pe dinții vecini sau, când numărul și calitatea acestora erau nefavorabile, înlocuirea avea loc cu ajutorul protezelor mobile parțiale sau totale. Aceste aparate încet, încet dispar, grație progreselor din câmpul prevenției cariilor și implantologiei.

Astăzi, datorită implantului dentar putem păstra integritatea dinților, fără a face sacrificiu de țesut dentar sănătos, prin șlefuire. Cu alte cuvinte, implantologia are rolul de a înlocui dinții pierduți sau grav deteriorați prin inserarea de implanturi dentare în condiții de siguranță, care mai apoi devin suportul unor lucrări ceramice estetice, fiind considerată știința osteointegrării.

Pe parcursul vieții ajungem să pierdem unul sau mai mulți dinți din cauza accidentelor, cariilor, înaintării în vârstă sau a bolilor parodontale. Din păcate, pacienții care și-au pierdut dinții și al căror os maxilar prezintă o atrofie severă care nu se poate corecta prin adiție de os, nu pot beneficia de restaurări cu dinți ficși pe implanturi dentare clasice, despre care v-am mai povestit într-o ediție anterioară. Însă, pentru aceștia, speranța vine de la implanturile zigomatice.

Ce sunt și prin ce se deosebesc implanturile zigomatice de implanturile clasice?

Implanturile zigomatice reprezintă ultima șansă de a avea din nou dinți ficși pentru pacienții fără indicație de a le putea fi inserate implanturi clasice. Implanturile zigomatice sunt implanturi speciale care au o lungime de 3-4 ori mai mare decât cea a implanturilor clasice, au o înălțime de 35 până la 55 mm, și se fixează în oasele zigomatice (oasele pomeților) trecând prin oasele alveolare și sinusul maxilar.

Acest tip de implanturi, care se inserează în cazuri limită, au revoluționat tehnicile și considerațiile tradiționale de tratament cu implant dentar a pacientului edentat total și cu maxilar atrofic, prin minimizarea gradului de invazivitate chirurgicală, prin reducerea timpului de vindecare și a timpului de finalizare a tratamentului, în general.

Operația de inserare a acestui tip de implanturi este foarte complexă și necesită colaborarea interdisciplinară a unei întregi echipe de medici specialiști și asistenți: chirurg maxilo-facial, anestezist, specialist în protecție dentară. Totul se face într-o singură intervenție, iar timpul de vindecare este considerabil mai redus decât în cazul implanturilor clasice.

Indicații

• Pacienți edentați total (au toți dinții lipsă) sau care mai prezintă pe arcadă doar dinți irecuperabili;
• Pacienți cu o atrofie osoasă severă (o înălțime extrem de redusă a osului maxilar, care nu permite inserarea implanturilor dentare tradiționale);
• Protezare dentară după îndepărtarea unor tumori ale oaselor maxilare;
• Pacienți cu sinusuri maxilare de mari dimensiuni, coborâte – pentru a evita intervenția de sinus lift;
• Pacienții care nu doresc sau la care adițiile de os și sinus liftingul sunt contraindicate/interzise;
• Pacienții care doresc să finalizeze tratamentul cu implanturi într-un timp mult mai scurt.

Avantaje și beneficii

• Oferă pacienților, indiferent de gradul de atrofie maxilară, posibilitatea de a avea o lucrare fixă pe viață;
• Este o metodă rapidă, pacientul obține o lucrare fixă imediat după intervenție;
• Într-o singură ședință beneficiezi de dinți ficși fără intervenții ulterioare, precum operația de descoperire a implantului dentar;
• Reluarea vieții sociale în timp record, prin reducerea timpului de vindecare;
• Confort sporit, pacienții pot beneficia de proteză fixă, fără să fie nevoie de o operație chirurgicală suplimentară, de adiție osoasă;
• Garanție de lungă durată.

Riscuri

Riscurile tratamentelor cu acest tip de implanturi vin în primul rând din faptul că nu orice echipă de medici poate efectua o intervenție chirurgicală atât de complexă, având în vedere că traseul inserării implantului zigomatic întâlnește formațiuni anatomice importante, cum ar fi sinusurile, orbita ochiului, diferite artere, nervi și vene. Prin urmare este extrem de importantă pregătirea și experiența medicilor în astfel de intervenții complexe care prezintă riscuri pentru pacient.