Secretele chirurgiei maxilo faciale

Ce anume v-a determinat să studiaţi chirurgia maxilo facială?

Pot spune că m-a fascinat această ramură. De fiecare dată m-a fascinat expresia, trăirea şi ceea ce poate să transmită doar o grimasă a unui individ. M-a fascina atât de mult că eram curios ce o fi în spatele pielii feţei . Ce defineşte omul? Faţa şi caracterul, împreună definesc un om? Şi ce anume identifică un om? Faţa? Aşa cred! Ce-am putea avea în buletin dacă nu faţa? V-aţi gândit vreodată cum ar fi să avem altă parte a corpului fotografiată în buletin?

Aţi reuşit să găsiţi până acum un răspuns la toate aceste întrebări?

Să găsesc răspunsuri mi-au trebuit 6 ani de medicină generală, 6 ani de medicină dentară şi alţi 5 ani de rezidenţiat în chirurgie maxilo facială. Abia apoi am ştiut să pun întrebările în aşa fel încât să obţin răspunsul potrivit.

Ce aţi reuşit să descoperiţi în toată această perioadă legat de fizionomia feţei?

Că totul este în faţă! (Everything is in the face! )

Am vrut să cunosc istoria feţei de la homosapiens şi cum a evoluat faţa lui pe parcursul a 300.000 de ani. Omul a plecat din estul Africii acum 200.000 de ani şi s-a răspândit pe glob. Odată cu evoluţia omului, înfăţişarea lui a suferit diverse schimbări, cauzele fiind dezastrele natural, epidemiile, izolarea geografică, selecţia naturală şi interacţiunea animală.

După mult timp şi multe tranformări de la homosapiens la omul modern, forma feţei şi funcţia acesteia devin importante aspecte de diferenţiere.

În ultimii 100 de ani, odată cu dezvoltarea tehnologiei şi a singularităţii sociale,diversitatea tinde şi la singularitatea frumuseţii. Acum trăim într-o societate globală cu percepţii comune despre frumuseţea facială.

Există diferenţe între frumuseţea actuală şi cea de odinioară?

De acum 30.000 de ani se găsesc picturi în peşteri ce reprezintă percepţii ale proporţiilor corpului şi ale feţei. Odata cu trecerea timpului, putem trage o concluzie oarecare privind Renascentismul la care au contribuit Da vinci, Michelangelo, Petrus Camfer, Leon Alberi, şi anume că percepţia asupra corpului şi a feţei se schimbă.

Suntem în căutarea proporţiilor ideale ale feţei şi ale frumuseţii. Percepţia curentă asupra feţei este diferită decât cea care a fost cu câţiva zeci de ani în urmă. Din istoria vastă de care dispunem, frumuseţea facială este comprimată ca evoluţie pe parcursul acestor ani. Societatea contemporană pune mare accent pe aparenţe fizice şi aspect facial.

Ce reprezintă frumuseţea în ziua de azi? Există diferenţe între frumuseţea actuală şi cea de odinioară?

De acum 30.000 de ani se găsesc picturi în peşteri ce reprezintă percepţii ale proporţiilor corpului şi ale feţei. Odata cu trecerea timpului, putem trage o concluzie oarecare privind Renascentismul la care au contribuit Da vinci, Michelangelo, Petrus Camfer, Leon Alberi, şi anume că percepţia asupra corpului şi a feţei se schimbă.

Suntem în căutarea proporţiilor ideale ale feţei şi ale frumuseţii. Percepţia curentă asupra feţei este diferită decât cea care a fost cu câţiva zeci de ani în urmă. Din istoria vastă de care dispunem, frumuseţea facială este comprimată ca evoluţie pe parcursul acestor ani. Societatea contemporană pune mare accent pe aparenţe fizice şi aspect facial.

Ce reprezintă frumuseţea în ziua de azi?

Se spune de multe ori că frumuseţea este în ochiul privitorului.

Leonardo Da Vinci a vrut să fie mai clar şi ne-a arătat Golden Ratio şi ‘VItruvian Man’, iar Fibonnaci ne arată că frumuseţea este matematică.

În zilele noastre pacienţii îşi doresc frumuseţe sau mai degrabă să fie apreciaţi de cei din jurul lor. Îşi doresc să fie plăcuţi, să se placă pe ei înşişi şi să se simtă bine în pielea lor .

Specialistul în chirurgie maxilo facială înţelege că nu poate exista frumuseţe facială fără frumuseţe dentară. În ultimii ani, estetica dentară a avansat. Zâmbetul pacientului contează foarte mult. Recunosc că de cele mai multe ori nu pot construi nimic de unul singur, de aceea am lângă mine o echipa întreagă (protetician, implantolog şi medic stomatolog).

Se spune de multe ori că frumuseţea este în ochiul privitorului.

Leonardo Da Vinci a vrut să fie mai clar şi ne-a arătat  Golden Ratio şi ‘VItruvian Man’, iar Fibonnaci ne arată că frumuseţea este matematică.

În zilele noastre pacienţii îşi doresc frumuseţe sau mai degrabă să fie apreciaţi de cei din jurul lor. Îşi doresc să fie plăcuţi,  să se placă pe ei înşişi şi să se simtă bine în pielea lor .

Specialistul în chirurgie maxilo facială  înţelege că nu poate exista frumuseţe facială fără frumuseţe dentară. În ultimii ani, estetica dentară a avansat. Zâmbetul pacientului contează foarte mult. Recunosc că de cele mai multe ori nu pot construi nimic de unul singur, de aceea am lângă mine o echipa întreagă (protetician, implantolog şi medic stomatolog).

Cum ajutaţi pacientul să capete mai multă încredere de sine?

Reshaping lives :

Făcându-l să se placă pe el însuşi, şi asta chirurgul o face psihologic, cât şi prin proceduri chirurgicale.

În funcţie de pacientul care se adresează, de diagnosticul acestuia şi de planul de tratament, chirurgul maxilo facial poate recurge la intervenţii de chirurgie ortognatică pentru anomalii dento maxilare severe, intervenţii de remodelare şi restructurare facială asupra părţilor moi, cât şi intervenţii asupra danturii.

Chirurgia ortognatică repoziţionează oasele feţei aducându-le în echilibru; îmbunătăţind considerabil fizionomia, cât şi celalalte funcţii , scopul este de a corecta anomaliile dento maxilare congenitale sau dobândite.

Oasele sunt tăiate, repoziţionate şi menţinute în noua poziţie cu ajutorul plăcuţelor şi şuruburilor din titan.

Chirurgia ortognatică îmbunătăţeşte mestecatul, procesul de respiraţie, vorbitul. Aspectul pacientul se schimbă considerabil în bine. De obicei, pacientul care are nevoie de chirurgie ortognatică este conştient de problema pe care o are şi o acceptă, dar se află în necunoştinţa opţiunilor de tratament existente.

Remodelare şi restructurare facială

Cele mai des folosite metode sunt injectarea de acid hialuronic şi toxina botulinică.

Botoxul: Odată cu trecerea timpului, pielea îşi schimbă aspectul, textura, elasticitatea; ridurile apar inevitabil pe chipul nostru, iar toxina botulinică reprezintă soluţia pentru ştergerea a cel puţin 10 ani de pe chipul nostru, fiind un tratament foarte cunoscut pentru semnele de îmbătrânire.

Unde se foloseşte toxina botulinica?

În estetică se foloseşte, în general, la nivelul etajului superior al feţei: cel mai frecvent pentru ridurile orizontale de pe frunte, ridurile verticale dintre sprâncene, ridurile de la colţul ochiului (“laba găştii”); se poate folosi şi pentru etajul inferior al feţei, dar cu prudenţă, pentru ridurile periorale, liniile marionete, tremuratul bărbiei, etc.

Acidul hialuronic: Acidul hialuronic este o polizaharidă naturală prezenţă în ţesutul uman; odată cu trecerea timpului, sinteza lui scade, iar pielea îşi pierde elasticitatea şi vitalitatea. Acesta poate fi folosit pentru corecţia unor depresiuni ale pielii (riduri, şanţuri, cicatrici), conturarea şi augmentarea buzelor, volumetrie-remodelarea feţei, etc.

Se foloseşte în scop estetic pentru creşterea volumului ţesutului facial. Produsele medicale de umplere (filere) pe bază de acid hialuronic sunt indicate pentru corectarea ridurilor, dar şi pentru îmbunătăţirea aspectului buzelor.

Liftingul facial

Liftingul facial sau ritidectomia este o procedură chirurgicală care aduce îmbunătăţiri vizibile semnelor îmbătrânirii apărute pe faţă şi gât, precum:

• Coborârea feţei în zona mijlocie (mediană)

• Cute adânci sub pleoapele inferioare

• Riduri adânci de-a lungul nasului spre colţurile gurii

• Grăsime coborâtă sau deplasată

• Pierderea tonusului muscular în partea inferioară a feţei care determina aspectul obrajilor căzuţi

• Pielea care atârnă şi depozitele de grăsime în exces de sub bărbie şi maxilar care pot face ca până şi o persoană cu greutate normală să pară că are o bărbie dublă.

Augmentările osoase şi implanturile dentare

Atrofiile oaselor maxilare se traduc prin alterarea volumului şi densităţii osoase ce pot apărea din diverse motive producând modificări de structură şi de volum. Oasele maxilare pot fi refăcute graţie tehnicilor chirurgicale de reconstrucţie osoasă şi a biomaterialelor moderne. Pentru o ancorare fermă a implantului dentar este nevoie de o ofertă osoasă pe măsură. Chirurgul maxilo facial este singurul care poate conduce corect un plan de tratament complex ce constă în grefarea autologă de os sau augmentare osoasă.

Cu ce se diferenţiază chirurgia maxilo-facială de alte specialităţi chirurgicale?

Mă gândesc la toţi colegii mei chirurgi ai altor specialităţi şi parcă îmi pare rău pentru ei. Operează frumos cu rezultate, dar pacientul îmbracă un tricou, o pereche de pantaloni sau o şapcă pe cap peste operaţiile lor.

Chirurgia maxilo facială, cât şi celelalte ramuri ale medicinei care au de-a face cu faţa omului, ne ajută să înţelegem şi să fim conştienţi  de ce anume implică chipul psihologic, cât şi complexitatea anatomică.

Chirurgul Maxilo Facial trebuie să implice în actul lui îndemânare, cunoaştere cât şi foarte mult simţ artistic. Nicăieri în medicină nu găseşti o fuziune mai mare între artă şi ştiinţă, cum găseşti în estetica facială.