Tu stii cum sa iti alegi medicul potrivit?
Atunci când suntem în căutarea unui medic, ne dorim să întâlnim un specialist care nu doar să fie foarte bine pregătit, profesional vorbind, ci cu care să rezonăm. Această relație este foarte importantă pentru ambele părți implicate, întrucât de aceasta depinde bunăstarea pacientului și desigur, satisfacția medicului. Cum ne dăm seama dacă un medic este persoana de care avem nevoie? Nu există o rețetă anume, însă Dr. Emanuel Anti, specialist în chirurgie maxilo-facială, ne oferă o serie de sfaturi și informații pentru a le avea în vedere la viitoarea întâlnire cu un medic.
De fiecare dată când ajungi sub bisturiul unui chirurg este posibil să apară o complicație care îți poate pune viața în pericol, chiar și în cele mai bune condiții și circumstanțe. Deși există situații în care aceste lucruri pot fi inevitabile, multe dintre accidentele și complicațiile care se ivesc ar putea fi evitate. De aceea, alegerea corectă a medicului este crucială pentru siguranța și sănătatea pacientului.
În 2015, un studiu realizat de ProPublica, o organizație nonprofit, a arătat că din 2,3 milioane de operații făcute la nivel global, 63 de mii de pacienți au suferit accidente și complicații serioase, în timp ce 3405 pacienți au decedat. Potrivit acestui studiu, rata complicațiilor este de 4%. Aceeași organizație, în urma unei analize, a identificat un grup de 756 de medici care nu a avut nicio complicație în cinci ani și un alt grup de 1423 de medici cu o singură dificultate în aceeași perioadă. În spitalele în care lucrează acești medici se admit unele practici ce ascund accidentele și complicațiile pentru a nu fi susceptibili de un posibil proces de malpraxis.
Conform unui studiu realizat de Consumers̓ Checkbook, pentru unele tipuri de intervenții chirurgicale, pacienții unor medici cu o pregătire mai slabă au de trei ori mai multe șanse de a muri decât aceia care sunt operați de medici cu o pregătire superioară.
Plecând de la aceste statistici, ar fi indicat să îți pui câteva semne de întrebare și să faci o analiză mai serioasă medicului care urmează să te consulte.
Cum să îți alegi medicul
Este nevoie doar de o oră petrecută în fața calculatorului și de patru etape ca să afli cât mai multe despre un medic și despre nivelul său profesional. În primul rând, este important să verifici la instituțiile acreditate dacă medicul tău este licențiat, înscris într-un colegiu și într-o organizație profesională. În al doilea rând, ar trebui să te informezi cu privire la specialitatea obținută de către medic și competențele pe care le deține această specialitate. Toate aceste informații le poți afla de la Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică sau unitatea sanitară unde activează medicul. De asemenea, încearcă să aduni informații care privesc numărul de proceduri și procentul de complicații pe care le are medicul respectiv.
Nu în ultimul rând, încearcă să descoperi istoricul disciplinar al medicului și eventualele sancțiuni primite de către acesta în trecut. Dar trebuie să ții cont și de faptul că unii dintre ei se ocupă de proceduri cu un grad mai mare de dificultate și cu un potențial mai mare de complicații, aspect ce poate afecta gradul de reușită.
Cum să intervievezi un medic
După ce ai optat pentru un potențial medic, este timpul pentru o programare. Pentru ca medicul să îți cunoască cazul și pentru ca tu să îi faci un review. Acestea sunt câteva întrebări pe care ar trebui să le adresezi și câteva răspunsuri pe care ar trebui să le primești:
Poate operația mea să fie făcută într-un mod minim invaziv?
Foarte mulți pacienți sunt tratați într-un mod prea agresiv deși ei ar putea fi pacienții perfecți pentru o procedură minim invazivă.
Cât de des faci această operație? Specializarea pe care o ai îți permite să faci această intervenție?
Când medicii execută o anumită procedură cu regularitate, își îmbunătățesc modalitatea de a rezolva o complicație sau un accident. Un studiu din 2009 arată că riscul de a fi victima unei complicații serioase sau a unui accident scade cu 10% pentru fiecare 10% cazuri în plus pe an pe care le rezolvă medicul. Dar există un studiu din 2016 realizat de către British Medical Journal care evidențiază că specializarea medicului este mai importantă decât numărul de operații executat. Tot din acest studiu aflăm că specializarea într-o anumită procedură scade semnificativ riscul de complicații sau mortalitate.
Ce complicații ai întâlnit?
Medicii buni întotdeauna vor vorbi despre eșecurile lor, este o realitate, o întrebare onestă care merită un răspuns la fel de onest.
Care sunt riscurile în cazul meu?
Doctorii trebuie să facă pacienții să fie conștienți de riscurile la care sunt supuși pentru ca aceștia să ia o decizie informată, fără să minimalizeze pericolele.
Cum să îți finalizezi decizia
Este adevărat că tot mai mulți medici au ajuns să folosească media într-un mod abuziv, promovând operații pe care uneori nici măcar nu sunt îndreptățiți să le facă, iar pacientul se lasă convins de această reclamă agresivă, fapt ce îl împiedică să se informeze și să ia o decizie corectă.
Cu toate acestea, nu trebuie să te lași acaparat și este foarte important să iei în calcul următorii pași. Vorbește cu alți pacienți care au fost tratați de același medic. Discută cu colegi de-ai medicului. Cere întotdeauna o a doua opinie. Ponderează-ți decizia cu răspunsuri la întrebările: Te-ai simțit confortabil vorbind cu medicul? Ți-a răspuns la toate întrebările? A părut că îi pasă de cazul tău? Crezi că este cineva căruia ai putea să îi încredințezi viața?
Alegerea medicului potrivit poate părea la prima vedere o procedură complexă. Nu uita totuși că este vorba de viitorul tău și de sănătatea ta. Încearcă pe cât posibil să faci alegerea corectă, mai bine să previi un eveniment, decât să fii nevoit să îl vindeci.